PENGUNGUMAN PENTING

1. GRAND REUNION AZIZIAN 2010 - 1 MAY 2010. SILA KLIK DI BAWAH

    http://azizian4ever.forumotion.com/ex-smsaa-activities-f6/dinner-alumni-smsaa-teluk-intan-t141.htm

 

2. SUMBANGAN PENGHAWA DINGIN UNTUK SURAU SEKOLAH. SILA KLIK DI BAWAH

    http://azizian4ever.forumotion.com/ex-smsaa-news-announcement-f5/sumbangan-penghawa-dingin-di-surau-sekolah-t123.htm#2316

Latest topics
» How to grab the best coupon codes on the web?
Tue Apr 23, 2013 2:19 pm by lovelygirl

» How to find Coupon Codes with huge discount?
Fri Apr 19, 2013 4:33 pm by lovelygirl

» ASRAMA PUTERA TELAH DIROBOHKAN
Thu Sep 13, 2012 6:49 pm by anaseven

» Home Improvement Cast Meet again 12 Years After The show Ended
Sat Oct 08, 2011 11:59 am by lovelygirl

» One Tree Hill Entourage House MD --Discount dvd
Wed Aug 24, 2011 3:11 pm by then2011

» Tips On Conversation Starters
Mon Aug 15, 2011 11:18 am by lily

»  Nightmare Tan Lines! What to wear to avoid them.
Sat Aug 13, 2011 11:28 am by lily

»  Flawless Wedding Photography for Your Special Day
Fri Aug 12, 2011 11:25 am by lily

» Debt Ceiling? What Debt Ceiling?
Thu Aug 11, 2011 11:44 am by lily

December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar

Poll

ATE ..KOMER...JOIN KER ..DINNER NI....

83% 83% [ 25 ]
3% 3% [ 1 ]
13% 13% [ 4 ]

Total Votes : 30


RESIPI - DORAYAKI

View previous topic View next topic Go down

RESIPI - DORAYAKI

Post by adibahambali on Fri Aug 07, 2009 11:30 am

Salam sume... ni ada resipi yg agak senang la. ada masa dan kerajinan bleh try. kalo buat sendiri ni lg berkat tau... ayo tgn tu... hehehe...





Dorayaki



Ingredients/Bahan :



200g whole eggs/ telur

240g cake flour/tepung kek

60g castor sugar /gula halus

60g Honey/madu

3g baking soda /soda bicabonate campur

6g water/ air

40g corn oil/minyak jagung

15g milk /susu

Some sugar syrup/ sedikit sirap*



Methods:

1. Pour eggs into a mixing bowl. Whisk the eggs until well mix. Add in castor sugar and mixing in the same direction, whisk eggs until the colour is lighter and fluffy.



2. Add in honey and mix well. Then add in baking soda that was mixed with water and mix well. Add in sifted flour and using a spatula mix the flour into the egg mixture. Lastly add in the corn oil and mix well. Do not mix it for too long.



3. Cover the batter with clingwrap and let it rest for 30 mins in the fridge. After the resting time, use the milk to dilute the batter if it is too thick. (Note: I have added more milk than what the recipe says because my mixture was very thick. You have to use your own discretion when doing this.)



4. Oil a non-stick pan using some paper kitchen towel dub in oil. Heat pan up using low fire. Pour a spoonful of batter into the pan and make into a round shape. Let is cook until you see bubbles forming. Then turn the pancake over and fry for another 5 seconds.



5. Apply sugar syrup onto the hot pancake to prevent it from getting dry and hard. Add filling of your choice and sandwich it with another piece pancake.



* Sugar syrup - mix 100g of sugar with 100g of water and boil until sugar dissolve. Leave aside to cool. You can add 15g of honey into the sugar syrup and mix well. (Note: I did not add honey as I try not to make it too sweet.)



Ingredients for red bean paste:

600g Red beans

100g Maltose

200g Sugar

2g Salt



Cara memasaknya:

Rebus sampai kembang.

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by The White Wasp on Fri Aug 07, 2009 11:39 am

tunjuk le rupaanya macam mana

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by adibahambali on Fri Aug 07, 2009 11:42 am

sabo le, tgh nak attach le nih

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by adibahambali on Fri Aug 07, 2009 11:44 am

ini ghuper nye, kalo kat ipoh ni, kat Tesco ada juey... Gebus je..

** gambo ni pun dpt dr blog 'amboi' tu...

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by The White Wasp on Fri Aug 07, 2009 3:55 pm

'Gebunya'

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by MR. OS on Fri Aug 07, 2009 4:57 pm

sama ke gebunya mcm amoi limo bali ????




PRODUK PENGHIAS KELENGKAPAN RUMAH BUATAN BUMIPUTERA, HUBUNGI MR. OS @ ZUL (019-2117248)
PENGEDAR DIPERLUKAN, PENGHANTARAN DIBUAT MELALUI KURIER,
sila lawati www.kedaizns.com

MR. OS
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Zulkarnain Mohamed Shaharuddin
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : Taman Jaya
Current Location : KEPALA BATAS , PENANG
Profession : NGANTOR SOGHAT
Posts : 662
Tahun SPM : ATE..MOH LE KITA BERGEBANG KAT SINI

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by fishjoy on Fri Aug 07, 2009 7:04 pm

nama nya lebih kurang doreamonditapakkaki

fishjoy
KADET POLIS
KADET POLIS

Name : ZULKIFLY BAKRON
Year SPM : 1987
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Parit 1, Sungai Sumun
Current Location : Puchong
Posts : 107

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by fishjoy on Fri Aug 07, 2009 7:06 pm

Cik dibah, ada tak resepi makanan yang lebih sihat (x fat, x sugar, more fiber optik) tapi sedap he heh

fishjoy
KADET POLIS
KADET POLIS

Name : ZULKIFLY BAKRON
Year SPM : 1987
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Parit 1, Sungai Sumun
Current Location : Puchong
Posts : 107

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by adibahambali on Mon Aug 10, 2009 10:19 am

muahahaha... baguih le kome komen mcm2 kat sini... suka suka suka... pasey apa aku ltk resipi nih? haha.. pasey nama nye yg pelik kan. korg musti curious, nak tgk... pehtu sapa tgk doraemon, sure tau, ni mkn feberet si doraemon tu ler... tp menda ni sedap tau... gebu mcm nyonya yg juey tu.. hehe..

ala fishjoy, kalo nak mknan sedap yg tak de apa2 side effect tu kan, aku rasa elok ko mkn kurma ngan ayo zam zam jek... nak dekat posa dah ni...

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by budak baik on Mon Aug 10, 2009 11:08 am

adibahambali wrote:muahahaha... baguih le kome komen mcm2 kat sini... suka suka suka... pasey apa aku ltk resipi nih? haha.. pasey nama nye yg pelik kan. korg musti curious, nak tgk... pehtu sapa tgk doraemon, sure tau, ni mkn feberet si doraemon tu ler... tp menda ni sedap tau... gebu mcm nyonya yg juey tu.. hehe..

ala fishjoy, kalo nak mknan sedap yg tak de apa2 side effect tu kan, aku rasa elok ko mkn kurma ngan ayo zam zam jek... nak dekat posa dah ni...





...wahhh dibah dpt menjawab soklan bukan main kasau kata org melaka...ngape tak ko suruh si zul bakron aka fishjoy tu minum ayo ekon je kan lebih afdal ...hahahaha

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by The White Wasp on Mon Aug 10, 2009 12:14 pm

Huihh..pedas...pedas...pantun dah dijual....jawab-jawab

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by adibahambali on Mon Aug 10, 2009 12:57 pm

ala medan... kalo suh minum ayo aircon mesti dia tak nak pasey dia dah jemu... mehehe...

kira dah jwb ke ni?

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by budak baik on Mon Aug 10, 2009 1:51 pm

adibahambali wrote:ala medan... kalo suh minum ayo aircon mesti dia tak nak pasey dia dah jemu... mehehe...

kira dah jwb ke ni?

...dah...ko tggu le plak ceramah dia nnt...silap2 dia tapau dgn hadis skali

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by fishjoy on Tue Aug 11, 2009 1:24 am

Cik Dibah, gua tanya jer itupun klau ader, maklumlah umur dah petang, kan elok makan makanan yg sihat, kan kan

Bukan x leh makan yg manih,yang lemak tapi x leh slalu (nak jaga badan ckit, nanti aweks marah he heh)

Just info:

Kebanyakkan penyakit tu dating dari pemakanan seseorng

Orang kita pulak kebanyakkannya jarang mengamalkan pemakanan yang sihat, suka makan yang lemak,berminyak,manih,terlalu kabohaidrat dan jarang yang hijau,fiber,protein

Jumaat lepas baru ni gua punya kawan (mid 40) dah arwah (memang ler dah takdir) macam2 sakit dia ada & yg last skali blood cancer (ksian anak arwah tu dah jadi yatim)

Masa dia ada, bab makan ni memang takde pantang, masa sakit pun susah nak lari pantang pasal dah biasa makan-makan

Moralnya: Sedap tu di mulut jer tapi badan kena tanggung beb



Lagi satu info:

Kalau terminum,kalau nak buat ayor penerang hati ker, nak buat lap muka ker jangan guna ayor aircon pasalnya ayor condensation aircon tu ada bacteria namanya Legionella (slow & silent killer)

Bahasa kasaunya: Teringin jugakk.. aku basuhkan misai kasau si medan tu dgan ayor aircon tu, he heh

fishjoy
KADET POLIS
KADET POLIS

Name : ZULKIFLY BAKRON
Year SPM : 1987
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Parit 1, Sungai Sumun
Current Location : Puchong
Posts : 107

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by adibahambali on Tue Aug 11, 2009 12:30 pm

muahahaha... betui le medan... mmg siap pakej baik skali dia tapau... ok zol...aku take note nih...

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by kaysm on Tue Aug 11, 2009 12:41 pm

Dib...bulan puasa dah dekat ni...bagi le resepi yg senang dan sedap...sempat juga teman nak buat lepeh balik keje....

kaysm
KADET POLIS
KADET POLIS

Name : Khairiah bt. Shah Minan
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-07-22
Hometown Location : Pdg. Tembak, Teluk Anson
Current Location : Shah Alam
Profession : Belajar tak pandai so jadi kuli je
Posts : 179

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by budak baik on Tue Aug 11, 2009 1:59 pm

kaysm wrote:Dib...bulan puasa dah dekat ni...bagi le resepi yg senang dan sedap...sempat juga teman nak buat lepeh balik keje....

...alo kwn kalo stakat nak resepi yg sdp2 takyah mintak kat dibah aku pun terer the merer skit lg nak jd terrorist...ape susah kat sri muda dan kalo tak silap kat sume seksyen ada pasar ramadhan...ko tunjuk je nak yg mana...sng kan sdp ke tak lu pk la sindri...nak tunjuk rajin plak ko nak msk2 sindri mcm tak biasa...jgn buang masa msk2 ni mkn nye sikitje...guna kan masa yg terluang balik keje tu ambik wudhu pi baca quran ke dengo cd ceramah ugama ke dll yg sewaktu dgnnye...haaa kan aku kalo dpt ceramah org lain mcm...aku pun tak buat sbenonye....kwangkwwangkwang

oh ye thn lepeh nye dah ganti lum

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by budak baik on Tue Aug 11, 2009 2:04 pm

adibahambali wrote:muahahaha... betui le medan... mmg siap pakej baik skali dia tapau... ok zol...aku take note nih...

...aku dah kata dib bdk ni lain mcm...dia 10 thn tabligh kat pakistan..tu yg dpt idea bisnes ekon tu sbb kat pakistan panas kot...jgn carik psl ngan dia...tu kurang tu kalo biase dia terus kol je naik merah telinga ko dengo taklimat dia....hahahaha peh ni janggut aku plak jd sasaran ayo ekon dia

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by kaysm on Tue Aug 11, 2009 4:24 pm

budak baik wrote:
kaysm wrote:Dib...bulan puasa dah dekat ni...bagi le resepi yg senang dan sedap...sempat juga teman nak buat lepeh balik keje....

...alo kwn kalo stakat nak resepi yg sdp2 takyah mintak kat dibah aku pun terer the merer skit lg nak jd terrorist...ape susah kat sri muda dan kalo tak silap kat sume seksyen ada pasar ramadhan...ko tunjuk je nak yg mana...sng kan sdp ke tak lu pk la sindri...nak tunjuk rajin plak ko nak msk2 sindri mcm tak biasa...jgn buang masa msk2 ni mkn nye sikitje...guna kan masa yg terluang balik keje tu ambik wudhu pi baca quran ke dengo cd ceramah ugama ke dll yg sewaktu dgnnye...haaa kan aku kalo dpt ceramah org lain mcm...aku pun tak buat sbenonye....kwangkwwangkwang

oh ye thn lepeh nye dah ganti lum


Alo sedare....teman tak main la beli makanan kat luor bila bln pose....semua teman masak sendiri...walaupun keje teman balik masak....puas hati dari beli kat luor...isteri dan ibu mithali ni....

utang pose tahun lepas.....settle.......

kaysm
KADET POLIS
KADET POLIS

Name : Khairiah bt. Shah Minan
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-07-22
Hometown Location : Pdg. Tembak, Teluk Anson
Current Location : Shah Alam
Profession : Belajar tak pandai so jadi kuli je
Posts : 179

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by adibahambali on Tue Aug 11, 2009 5:01 pm

baguih tu kay... aku pun sama... kalo beli kang, ade je yg menyakitkan ati.. baik masak, yg simple2 pun sedap, hasben aku ni suka mkn (ayat berlembut ni...)... jd ko jgn peduli si medan tu.

kitorg dah ganti awey2 dah medan... org posa 6, kekdg aku posa lebih byk dr 6 lg... haha..

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by budak baik on Tue Aug 11, 2009 5:48 pm

...uihhh mlwn nmpk...x boleh jadik...baik puan2.. teruskan minat memasak tu..alhamdulillah ..air tangan isteri lah byk melentur hati insan2 yg tinggal dlm rumah tu..anak dengo ckp emak ...laki dengo ckp binik...tapiiiiiii jeng jeng jeng samb esok

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: RESIPI - DORAYAKI

Post by Sponsored content Today at 1:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum