PENGUNGUMAN PENTING

1. GRAND REUNION AZIZIAN 2010 - 1 MAY 2010. SILA KLIK DI BAWAH

    http://azizian4ever.forumotion.com/ex-smsaa-activities-f6/dinner-alumni-smsaa-teluk-intan-t141.htm

 

2. SUMBANGAN PENGHAWA DINGIN UNTUK SURAU SEKOLAH. SILA KLIK DI BAWAH

    http://azizian4ever.forumotion.com/ex-smsaa-news-announcement-f5/sumbangan-penghawa-dingin-di-surau-sekolah-t123.htm#2316

Latest topics
» How to grab the best coupon codes on the web?
Tue Apr 23, 2013 2:19 pm by lovelygirl

» How to find Coupon Codes with huge discount?
Fri Apr 19, 2013 4:33 pm by lovelygirl

» ASRAMA PUTERA TELAH DIROBOHKAN
Thu Sep 13, 2012 6:49 pm by anaseven

» Home Improvement Cast Meet again 12 Years After The show Ended
Sat Oct 08, 2011 11:59 am by lovelygirl

» One Tree Hill Entourage House MD --Discount dvd
Wed Aug 24, 2011 3:11 pm by then2011

» Tips On Conversation Starters
Mon Aug 15, 2011 11:18 am by lily

»  Nightmare Tan Lines! What to wear to avoid them.
Sat Aug 13, 2011 11:28 am by lily

»  Flawless Wedding Photography for Your Special Day
Fri Aug 12, 2011 11:25 am by lily

» Debt Ceiling? What Debt Ceiling?
Thu Aug 11, 2011 11:44 am by lily

December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar

Poll

ATE ..KOMER...JOIN KER ..DINNER NI....

83% 83% [ 25 ]
3% 3% [ 1 ]
13% 13% [ 4 ]

Total Votes : 30


PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Aimran Aini on Thu Jul 09, 2009 8:41 am

Aduh, ngapa la kan dema tukar balik ke BM. Bebannya jatuh balik kat guru-guru BI balik dengan perubahan syllabus dan tambahan waktu mengajar bagi guru. Perubahan syllabus tu bagus tapi tak cukup cikgu nak memngajar. Dalam keadaan sekarang, purata seorang guru BI mengajar 5 waktu (40 min) seminggu bagi satu kelas. jadi 200 minit masa dengan setiap murid dalam kelas. Biasanya setiap guru diberikan 5 kelas untuk mengajar. jadi 25 waktu seminggu. Dengan tambahan 80 minit (2 waktu lagi) guru BI akan mengajar 35 waktu seminggu. Imposible. Boleh stress sampai gila tu. kalaulah dikurangkan kelas jadi 4 seklai pun dah 28 waktu. ikut amalannya mana-mana guru yang mengajar 27 waktu kat mana-mana sekolah memang dah stress. Dema kena tambah guru dengan segera. paling ideal sekarang gur-guru BI hanya boleh mengajar 3 kelas BI seminggu degan tambahan mengajar sivik ke atau moral ke.
tambahan dua waktu ni bukan sahaja akan memberikan kesan kepada guru BI shaja tetapi kepada semua warga sekolah. Sekolah satu sesi pengajaran macam SMK Pangkor sekarang balik 2.40 ptg setiap hari. dengan tambahan 2 waktu kami akan balik 4.00 ptg. dalam kes aku feri paling awal adalah 4.25 ptg dan sampai rumah pada jam 5.30 ptg. Itu sekolah satu sesi tapi kalau yang dua sesi, pagi dan petang macammana? Lu pikir la sendiri! Menteri senang buat press conference. Siapa yang melaksanakannya, cikgu-cikgu jugak. Janganlah ada cikgu yang akan menjadi lebih stress lagi nanti.

Aimran Aini
PENGAWAS ASRAMA
PENGAWAS ASRAMA

Name : Aimran b. Mohamed Yasin Aini
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-07-01
Hometown Location : Kampung Banjar, Teluk Intan, Perak.
Current Location : Seri Manjung, Perak
Profession : Teacher
Posts : 71

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by budak baik on Thu Jul 09, 2009 10:45 am

...sabau je lah cikgu Aimran...profession awak sangat mulia actually ygmana paling banyak berperanan bagi melahirkan generasi2 ampuh jatidiri dunia ukhrawi...

20 tahun dulu mmg le org suka jd cekgu sbb coti byk,ngajor pagi tghari boleh balik dah...la ni opis hour campur ko-ku + admin work silap2 lajak ke ptg jgk ...weekend ada aktiviti extra kat skolah blablabla...rutin hari2 kene prepare utk kelas seterusnya walaupun dah sediamaklum anak murid yg nak diajor tu tak pernah ignore pun ape bende yg kita ajo...prepare bg nakrak tp mcm ckp dgn dinding

...again... sabau je le..pk pk kan

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by adibahambali on Thu Jul 09, 2009 11:09 am

eemmm... masing ada betul nye aimran, medan. aku pun tak berapa reti sgt tp dr mata kaso mmg nampak cikgu2 skarang byk sgt keje n very stressfull. kakak aku cikgu, neber aku pun cikgu, so, di situ la aku dpt tgk avtiviti dorg nih. mmg sian.

on the other hand, utk budak2 luar bandar, sian juga pasey english dema mmg tak paham langsung. macam mana tu... cikgu pun tension, ajo2 tak paham, tak paham pun ajo gak... pasey dah tugas tp result... so, aku masih pk lg ni... lu pun pk la sama..

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by The White Wasp on Thu Jul 09, 2009 11:14 am

Aku rasa gaji cikgu patut sama dengan gaji menteri....especially menteri besar selangor sekarang dan dahulu

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by The White Wasp on Thu Jul 09, 2009 11:20 am

cikgu tesl yang bertauliah patut dihantar untuk ajar budak sekolah rendah. Start from the root. Bila dah besar...payah...lidah nak menyebut pun payah. Pernah sekali masa aku kat UUM aku suruh budak aku buat public speaking - sorang budak ni pilih topic pasal cencalok...so salah satu ayat dia masa presentation yang aku ingat sampai sekarang..."to make (sic) cencalok you need sons and daughters of prawns."

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by The White Wasp on Thu Jul 09, 2009 11:21 am

dan sorang lagi cakap; " everytime we threat (dia nak cakap treat) our customers we must smile...". So go figure...

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by adibahambali on Thu Jul 09, 2009 12:44 pm

hua hua hua.... nak gelak pun kesian kan...

adibahambali
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : adibah hambali
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-18
Hometown Location : Kampung Padang Tembak, Teluk Intan
Current Location : taman seri ampang, ipoh
Profession : tukang buat mknan utk org mkn
Posts : 953
Tahun SPM : ipoh mali talak sombong

http://dmuffinsfan.blogspot.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by The White Wasp on Thu Jul 09, 2009 1:02 pm

nak gelak? Nak nangis pun ada rasa...

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Aimran Aini on Thu Jul 09, 2009 3:05 pm

sekarang ni kita mak bapak kena sedar sendiri tentang persediaan anak2 kita untuk masuk pasaran kerja dalam 20 thun lagi. ingat kawan2, anak2 kita mungkin tak kerja kat malaysia nanti. apa persediaan kita boleh bg kat dema untuk globalisasi.

Aimran Aini
PENGAWAS ASRAMA
PENGAWAS ASRAMA

Name : Aimran b. Mohamed Yasin Aini
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-07-01
Hometown Location : Kampung Banjar, Teluk Intan, Perak.
Current Location : Seri Manjung, Perak
Profession : Teacher
Posts : 71

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by The White Wasp on Thu Jul 09, 2009 3:27 pm

errr...kasik map of the world?

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by budak baik on Thu Jul 09, 2009 3:35 pm

The White Wasp wrote:dan sorang lagi cakap; " everytime we threat (dia nak cakap treat) our customers we must smile...". So go figure...

....tp kan korang perasan tak bila bab lyrics lagu omputih walawe seketul2 deme nyebut cantik je...cpt hafal le tu..idgham nye pun lengkap dengung kolkolah sedap je dengo...mane silapnye tu

aku tgh pk lg ni...

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by The White Wasp on Thu Jul 09, 2009 3:40 pm

teknik hafalan takleh pakai ....tanya si aimran...tak salah aku itu dalam istilah cikgu dipanggil drilling...

The White Wasp
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : RIZAL NOOR
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : SEMESTI Batu 8 (dulu) sekarang tak boleh balik
Current Location : Kalau tak kat Shah Alam, Kelana Jaya
Profession : Jual sotong
Posts : 984
Tahun SPM : 1987

http://www.fluorescentsquid.com

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by budak baik on Thu Jul 09, 2009 4:17 pm

The White Wasp wrote:teknik hafalan takleh pakai ....tanya si aimran...tak salah aku itu dalam istilah cikgu dipanggil drilling...



ehmmm tul le tu...maksud aku boleh puak2 tu apply strategi,interest,komitmen utk hafal menatang tu tp tak dlm bidang ilmiah dan future dorang

...lah baru aku ingat hari tu korang pun ada kata anak melayu berlumba utk berjaya masuk Universiti Akedemi Fantasia...ehmmmmm

takpe lah aku terus pk lg

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by budak baik on Thu Jul 09, 2009 4:28 pm

4th UiTM INTERNATIONAL SPORTS FIESTA
19 – 23 November 2009 FUTSAL-RUGBY 7- TENPIN BOWLING-BADMINTON

Dear Sport Friends,

Regarding about the global issue H1N1 happens around the world, sadly to be informing that our UiTM International Sports Fiesta will be postponing to 19-23 November 2009.

For all teams which have been confirm to participate in our events, we have to say sorry for this announcements and our Ministry of Higher Education and Ministry of Health also advise to us to change the date for this current situation.

By the date have been confirm incoming this November hopefully your teams still can participate in our event and don’t hesitate to contact us for further information.

And again, we would like to say sorry about the date change for the sake of our health among us.

See you in this November at UiTM Malaysia!!

Regards,

Mr. Mustaza Ahmad
Director
Sports Centre
Universiti Teknologi MARA
Malaysia


**ne nong ne nong ne nong cekgu aimran sila masuk cepat...tlg le betolkan artikel yg aku copy dari forum then tempek kat sini sbg ape2 je lah...aku ni tahap SPM je dan aku x berniat ape2....grammar gandpa beterabor abih

aku dah x boleh pk dah

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by budak baik on Thu Jul 09, 2009 4:34 pm

director tu..ni bukan nak gelakkan sape2 tp ehmmm lu pk la sindri

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Aimran Aini on Fri Jul 10, 2009 12:07 pm

Menyedihkan. Aku terbaca dalam satu blog hari ini yg satu agensi pekerjaan online terus mengetepikan graduan lulusan uitm yang tentunya melayu dengan tanggapan bahawa mereka tak fasih bi. Satu call centre di cyberjaya mengutamakan calon india, diikuti cina dalam temuduga. Calon2 melayu menjadi tercorot hanya untuk menjadi penjawab telefon. Sungguh menyedihkan sekali pejuang2 melayu mengalu-alukan langkah ke belakang ini. Wake up and smell the roses yang dah nak layu ni. Jangan jadi menang sorak maruah tergadai. Graduan paling tak laku di pasaran kerja adalah melayu. Kita nak menambah lagi lambakan ini dgn anak2 kita dalam 15 tahun lagi. Orang kita benda2 yang happy masa terdekat ni memang suka tapi bila tentang perkara yang serious tak ambil kira.
Aku ni melepas geram je. Tapi pikirkan la ye kawan2.

Aimran Aini
PENGAWAS ASRAMA
PENGAWAS ASRAMA

Name : Aimran b. Mohamed Yasin Aini
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-07-01
Hometown Location : Kampung Banjar, Teluk Intan, Perak.
Current Location : Seri Manjung, Perak
Profession : Teacher
Posts : 71

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Nor Akmar on Sat Jul 11, 2009 7:54 am

Dearest teachers in this forum,
We may debate till the cows come home but let's reflect what has happened during the past years when PPSMI was introduced. No doubt we need to master the English language so much so we also must master the Arabic as the language for the Al-Quran. This is my opinion having been in foreign countries for various reasons study, working , vacation etc. To master English you have to read a lot , write a lot and communicate a lot in English. I don't object the PPSMI totally but for those witj good command of English, yes you should have no propblem with PPSMI but for those who don't it os going be problem. For Maths and Science you must understand the concept then you can excel. What may have been ignored is the English teaching method itself. Is is the English subject, the MoE has to focus not the PPSMI. ONCE students have mastered the language then it should not be a problem to learn any subjects in English. I was not the product of English School but I strongly support the move to improve the teaching of English language and the abolishmnet of the PPSMI for the sake of the majority of students. I picked up English when I was in the environment where majority speaks English and of course all the subjects were in English. Let's put our prayers together and may our leaders be given the "hidayah" to do the right things for our future generation. Wallahu a'lam.

Nor Akmar
KETUA DARJAH
KETUA DARJAH

Name : Nor Akmar Shah Minan
Year SPM : 1984
Age : 49
Join date : 2009-06-03
Hometown Location : Padang Tembak, TI
Current Location : Sek 13 Shah Alam
Profession : Orang suruhan
Posts : 20
Tahun SPM : 1984

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Aimran Aini on Sat Jul 11, 2009 3:42 pm

ppsmi is the result of a language teaching approach called content-based learning. all the language skills listening, speaking, reading and writing are integrated in the teaching of the content of maths and sciences. With that focus in mind, the mastery the English language is the final goal. The inclusion maths and sciences in the teaching of English is a noble move to provide more exposure to our students. What our education system lacks is the real exposure to English. 200 minutes a week of interaction with the English teachers in the classroom seying is simply not enough. The students who have mastered the language are those who aè speaking the language at home and outside of the classroom. The majority of our students just do not want to speak the language in class. Outside, jangan harap.
Cuba kita fikirkan satu isu lagi. Kalau lah BI menyebabkan jurang pemisah pencapaian akademik pelajar luar bandar dan bandar menjadi semakin besar, bukankah sepatutnya pencapaian mereka dalam matapelajaran lain yang diajar dalam BM sepatutnya sama tinggi dengan pelajar bandar. Markah mereka dalam matapelajaran BM pun setakat cukup lulus. Pelajar Melayu majoritinya bersusah payah untuk lulus dan score. Pelajar cina dan india dah ada yang mendapat A dalam BM. Apa masalah dan puncanya? Adakah budaya bertèraskan kecemerlangan di kalangan pelajar melayu sudah menurun ataupun dah tak ada lagi? Kalau tak ada rasa mahu cemerlang lagi ajar la dengan bahasa apa pun takleh gi doh.

Aimran Aini
PENGAWAS ASRAMA
PENGAWAS ASRAMA

Name : Aimran b. Mohamed Yasin Aini
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-07-01
Hometown Location : Kampung Banjar, Teluk Intan, Perak.
Current Location : Seri Manjung, Perak
Profession : Teacher
Posts : 71

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Nor Akmar on Sun Jul 12, 2009 2:56 am

As Salam, Cikgu Aimran,
I warned you earlier we can argue about this till the cows come home. Well, what I have written is talking from experience. Ok, take for example myself coming from a family of non-English speaking and studying in Tk Intan troughout primary and secondary schools and if you place SMSAA TI and other full boarding schools, name them, MCKK, TKC, STF, STAR etc.. where would SMSAA TI be ?. I was offered to do South Australian Matriculation right after I finished my SPM exam in Dec 19984. JPA used my forecast result and I was placed in KPP, ITM Shah Alam with 200 other students. It was a cultural shock (or whatever) because first time in my life I was surrounded by the best students from boarding schools throughout the country. We were called cream of the cream and were the fisrt batch to do SAM in Malaysia and we were told that was the first time JPA chosen the top students. So guess how many came from daily school and kampung like me. My estimates was around around 30. SO the 30 of us like "rusa masuk kampung". Our friend the top-top student speaking English "berabuk"> I really felt my English standards was down in the drain although I kept on praising my primary and secondary English teachers for teaching me English. What I discovered, why all my friends were so damn good in English? I striggle for the first few months. During my time to go and study in Australia not only you must get ggod result for your matriculation but you must pass and English test call AGET (Australian Govt. English TEst) What so important about this English? If you get a place in Australia but you dont pass the AGET, sorry you cannot enter Australia. Some of my friends have to be sent to US for this reasons. Alhamdulillah I made it.
Back to my discovery it was the teacing methodology that makes everybody equal in our group. So if you ask between urban and rurals, normal school and special school is the extra effort the methodology used that differentiate the achivment. There is no doubt there are other factors contributing to the disparity btw urban and rurals.

I have never been in teaching line and of course when you talk to teachers it kind of a different perspective. I am working in a government agencies and deal with MoE in some projects and obviously something is truly wrong with the policy in that Ministry.

I did a community project Read-Aloud a couple of years ago with the objective to encourage children to read. First you have to creat the interest to READ FIRST than only you talk about reading English books. It was succesful and rewarding experience for me and many teachers brought along their children to my program because there was never such method use in primary school!. Where did I learn? I learn from friend who involve in English Program franchise such as CAmbridge, Sunshine etc. Why MoE never emulate this after 51 yrs of independence. Where is teh vision? I did all those because I have a vision for my cildren and I want to help teh Malay students but why are the teachers in school like yourself are not motivated to do such things. I was together with other working mothers like me who have to divide out tiem and of course I really cannot afford to continue.
Think about this.. why teh teachers is school cannot be creative in classroom? If tehey want to do something different they have to open a tution class or reading/writing class. Am I correct.?
Oklah Cik Aimran, we argue this long (and you can see I can really debate about this).
The falling English standards amongst the Malays is serious. I do recruitment for my department and I have to tell how difficult to meet candidate who can express themselves well. In a day I interview 8 people I only got 1 who can speak well.
Just in case you come to Putrajaya or any dealings with MoE , give me a call , I am in Cyberjaya,if you want to talk about it. I am giving a private sector perspective.
Wasslam.

Nor Akmar
KETUA DARJAH
KETUA DARJAH

Name : Nor Akmar Shah Minan
Year SPM : 1984
Age : 49
Join date : 2009-06-03
Hometown Location : Padang Tembak, TI
Current Location : Sek 13 Shah Alam
Profession : Orang suruhan
Posts : 20
Tahun SPM : 1984

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by MR. OS on Sun Jul 12, 2009 11:49 pm

one thing yg aku tak setuju when PPSMI diperkenalkan....kita dah mula lupa akan bahas melayu..cuba lihat..berapa byk bahasa melayu telah di inggeriskan....mmg bagus utk memajukan diri dgn english..tp negative things is..we slowly move out the malay language....

contoh....penerangan...dijadikan informasi (from words information)...saat saat indah...dijadikan momen momen indah (from words moment)...sampai bank pertanian pun kena jadi agro bank....(dah jadi bunyi indon jer)...belanjawan jadi bajet...dan byk lagi...
kenapa...tak standard kah bahas melayu sampai kena tukar...buruk sgt kah bahas melayu sampai kena di inggeriskan. maknaya tetap sama dan kita masih faham lagi dgn bahasa melayu kalupun tidak di inggeriskan...

so..pikirkanla...tak salah memajukan diri dgn bahas inggeris.,..tp jgn la kita gadaikan bahasa sendiri...yg menherankan tu..bukan bangsa lain yg menggaidaikan bahasa melayu...tp bangsa sendiri yg menggadaikan bahasa melayu...sampai dewan bahasa (DBP) pun tak leh nak bersuara...

renung renungkan....




PRODUK PENGHIAS KELENGKAPAN RUMAH BUATAN BUMIPUTERA, HUBUNGI MR. OS @ ZUL (019-2117248)
PENGEDAR DIPERLUKAN, PENGHANTARAN DIBUAT MELALUI KURIER,
sila lawati www.kedaizns.com

MR. OS
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Zulkarnain Mohamed Shaharuddin
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-05-16
Hometown Location : Taman Jaya
Current Location : KEPALA BATAS , PENANG
Profession : NGANTOR SOGHAT
Posts : 662
Tahun SPM : ATE..MOH LE KITA BERGEBANG KAT SINI

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by nanie67 on Mon Jul 13, 2009 11:32 am

he he he, tk yah byk citer sbb klau students sendiri yg masuk kelas n tido, bawa ler apa kaedah sekali pun, tk jln punya sbb dlm kepala hotak nyer tk ambik peduli tpi sejak maths n science di bi kn, ada gak ank melayu yg rasa takut n tersedar dr mimpi, baru terhegeh2 nk bgi perhatian bila tiba subjek bi
dulu kt skolah melayu, tu ler masalah nyer, yg dorang tau lepak, ponteng kt merata ceruk, duk dlm tandas.... sanggup tu hidu aroma tandas dr mendgr suara lemak merdu n manja sy.... now kat chinese school, parah ler skit, dorang mmg dah ok bi, just nk di perkasa kn jer n utk exam purpose jer, yg lain2 dah master dah, tu ler, sampai ajar sejarah pun in bi.... if not, tk fhm teacher, in english please.......
yg beno nyer disiplin bdk ni kena di betui kn, pas2 tu ajar apa n dlm bahasa apa pun ok, yg penting dorang btui2 ada hasrat nk menuntut ilmu n ada kesedaran ilmu tu ptg, tu sbb ank2 bandar lbh sedar krn dorang ada misi n visi, ada target, sori to say ank kg ni nk keje gomen jer sbb ada pencen, jawatan apa tk kira
penah kerani skolah cina sy kata, cikgu tgk ada tk org cina keje tukang kebun..... masa tu gaji tkg kebun around 400, baik berkebun sendiri or jual ais tpi jln... lbh byk hasil, sy kata pendapatan tk tetap, klau sakit, tk de pencen, apa jawap nyer.... insuran ada cikgu, sama mcm pencen n masa tu org melayu tk ramai yg ada insuran....
byk gak lah pengajaran yg sy dpt bergaul ngan dorang nih sbb semangat dorang nk maju mmg kuat
apa pun keputusan dah dibuat n really hope dpt guru pembantu mcm yg diwarwar kn 2 cikgu 1 klas n tk yah wat paper work byk2, sana sini nk hantar laporan......

nanie67
KETUA DARJAH
KETUA DARJAH

Name : norhainiza jalaludin
Year SPM : tk ingat, lahir 67
Join date : 2009-06-02
Hometown Location : lorong bulan
Posts : 37

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Aimran Aini on Tue Jul 14, 2009 11:28 am

My dear Akmar, I don't see you and I arguig in this forum because we are thinking along the same line. I can relate to your experience in learning/acquiring the English language. I did my TESL matriculation for 2 years at PPP/ITM in Section 8 Shah Alam back in 1988-89. I went through the same experience. It was not any easier for me who came from KG Banjar, Teluk Intan. Banjar was my first language, BM was my second language and English was my third language. I spoke my first BM when I entered Standard 1, 7 years old. The only BM exposure at the time was watching P. Ramlee movies on TV. English was introduced to me at the same time. I fell in love with the language and that love alone motivated me to the place I am today.
You went one step further. You went abroad. That valuable experience of living in an English environment became a huge drive for you to succeed. You came back to Malaysia enriched. Your insight fromthe private sector is needed to wake our students from their slumber. Keep on posting.

Aimran Aini
PENGAWAS ASRAMA
PENGAWAS ASRAMA

Name : Aimran b. Mohamed Yasin Aini
Year SPM : 1987
Age : 46
Join date : 2009-07-01
Hometown Location : Kampung Banjar, Teluk Intan, Perak.
Current Location : Seri Manjung, Perak
Profession : Teacher
Posts : 71

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by ibukecik on Tue Jul 14, 2009 6:26 pm

Sebgai seorang guru b.inggeris di sek rendah di shah alam.
saya pula berfikiran.. seperti di bawah;-

Kesukaran guru guru yang mngajar PPSMI sgtlah kesian. Cikgu2 ni bukannya opsyen dlam BI, tp kene mengajar dalm BI. Bayangkan untuk perbualan harian pun, tergeliat aje.. Nak mengajar apatah lg. Walaupun diberi kursus, tahap kecekapan cikgu2 ni berbahasa inggeris.... ibarat kata Nabil.. pikirlah sendiri!
Apapun saya bersetuju dengan penambahan masa untuk pelajaran Binggeris itu sendiri. Jangan sampai Melayu terpinggir di bumi Malaysiaku ini sudahla...

ibukecik
KETUA DARJAH
KETUA DARJAH

Name : Rohaida bt Jelani
Year SPM : 5 sc 1 1992
Age : 41
Join date : 2009-07-09
Hometown Location : Kg Sg Manik, Teluk Intan
Current Location : Kg Bukit Naga,Seksyen 32 Shah Alam
Profession : Teacher
Posts : 25

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by nanie67 on Tue Jul 14, 2009 11:39 pm

wah teacher, mau tambah masa, 5x40minit 1 class pun wa tatak thn, nk tambah lgi..... 3 classes 1 minggu sudah cukup wat wa sakit jantung oooo..... ya ampun...... klau btui2 wujud guru pembantu ok gak kot.... itu oral manyak sakit ooo...... wat wa mc selalu.....

nanie67
KETUA DARJAH
KETUA DARJAH

Name : norhainiza jalaludin
Year SPM : tk ingat, lahir 67
Join date : 2009-06-02
Hometown Location : lorong bulan
Posts : 37

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by budak baik on Wed Jul 15, 2009 12:27 am

...eleh Indon ,Nepal,Bangla,Amoi dari China sepatah haram tak gheti ckp org putih elok je duk Malaysia...ada yg mewah lg ,curik2 masuk lg kalo boleh...yg aku nmpk puak2 ni bersaing dgn malaysian guna otak dan semangat kental bkn bahasa inggeris

..ok lah maybe wujud sindrom takut anak2 kita keje jd kuli kalo tak terer ckp org putih...abih tu nak suruh anak2 kita beso sume jd boss...kalo bolehkan??tp yg aku nmpk nak jd kuli ke boss ke bkn bahasa yg main peranan..membujur lalu melintang patah cekap grab peluang yg ada di bumi malaysia ni jgn berabuk ckp org putih tp otak x kreatif tulang 4 kerat malas gerak



..ni pendapat sekupang lima duit aku je...

budak baik
KETUA PREFEK
KETUA PREFEK

Name : Hamdan Hassan
Year SPM : 87
Age : 46
Join date : 2009-05-19
Hometown Location : SELABAK
Current Location : MELAKA
Profession : jaga lab kat MMU...
Posts : 639

Back to top Go down

Re: PPSMI DITUKAR KE BAHASA MALAYSIA

Post by Sponsored content Today at 5:50 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum